Biografie

Foto: Bram Budel
Foto: Bram Budel

Myra Grünning is logopedist, stemcoach en zangeres.

 

Logopedie en stemcoaching

In 1998 startte Myra als partner in een logopediepraktijk en specialiseerde ze zich in stembehandelingen en -trainingen voor zowel zangers als sprekers. Zij werkte samen met docenten op het Conservatorium van Amsterdam, gaf les bij Stemacteren.nl, aan de opleiding ‘filmacteur’ aan het Mediacollege in Amsterdam en werkte op de kno-afdeling van het Sint Lucasziekenhuis in Amsterdam.

Sinds 2005 heeft zij een eigen praktijk voor spreken en zingen in Amsterdam. Zij geeft logopedie, zangles en stemcoaching aan individuen en groepen.

In 2004 liet Ingrid Voermans haar kennismaken met de Lichtenberger® Methode, een functionele stemmethode die haar kijk op spreken en zingen radicaal veranderde. In 2007 studeerde Myra zelf af aan het Lichtenberger® Institut für angewandte Stimmphysiologie in Duitsland. Myra blijft zich ontwikkelen door regelmatig terug te keren voor nascholing en werkt met Ruth Weimer en Ingrid Voermans aan haar professionalisering.

Sinds 2012 werkt Myra als spraakdocent aan de Amsterdamse Theaterschool

Daarnaast geeft ze toekomstige logopedisten les bij Pro Education en doet ze logopedische onderzoeken op het stemspreekuur bij kno-kliniek Ruysdael Clinics.

 

Zang

Gedurende haar studio HBO Logopedie studeerde ze tevens aan Djam, een parttime opleiding voor jazz en lichte muziek te Amsterdam.

Na haar studie zong ze in 1997 als achtergrondzangeres in de professionele band ‘The Roads’.

Daarnaast zong ze als leadzangeres in de vocaal theatrale formatie ‘Fabulous Fource’, waarmee ze onder meer optrad in het oude Luxor theater in Rotterdam tijdens het Cameretten Festival.

Vervolgens rondde zij in 2003 met succes het eerste jaar van de Academie voor Lichte Muziek (AVLM) af, en volgde zij een masterclass bij Mathilde Santing. In het daarop volgende jaar richtte zij met twee collega-zangeressen ‘De Amsterdames’ op. Zij zongen in hun eigen vocale theaterproductie ‘Van het concert des levens…’ in kleine theaters in Amsterdam.

Myra zong in 2006 als altzangeres in het muzikale theaterprogramma ‘Sleepwalking Rooster’ tijdens de opening van het Stedelijk Museum in Schiedam.

Bovendien was zij van 2006 tot 2008 zangeres bij de theatrale dinner act 'The Singing Menu' van BoMa Entertainment Group en verzorgde zij samen met twee anderen in 2011 de vocale omlijsting van het radioprogramma ‘De Kersttribune’ op Radio 1.

In maart 2017 zong Myra in de opera 'Slopera', georganiseerd door NaastCarré