Mijn aanpak

Als jij praktische hulp nodig hebt bij je spreken of zingen, dan help ik je daarbij. No-nonsense en uitgaande van jouw hulpvraag of wens.

Daarnaast kijk ik graag verder dan de klacht. Als jij daar behoefte aan hebt, onderzoek ik samen met jou welke overtuigingen of ervaringen jou in de weg zitten bij jouw doel of wens. Ik laat je ervaren dat er alternatieven zijn voor dat wat je doet. Zo hou je plezier en gemak in je spreken en zingen.

Mijn aanpak baseert zich onder andere op de volgende methodes:

Lichtenberger® Methode

Dit is een vernieuwende stemmethode waarbij het zingen niet meer wordt geleid door trucs of ingewikkelde training van bepaalde spiergroepen, maar door zintuigwaarneming. Specifieke waarneming van klank heeft namelijk invloed op onze neurologie en daarbij op de productie van stemgeluid. Dit nieuwe horen zorgt voor meer vrijheid, gemak en een groter stemgeluid. Zingen en spreken wordt weer leuk en lekker! Veel mensen ervaren, naast deze invloed op de stem, een algeheel gevoel van welbevinden, rust en alertheid. Het hele lichaam profiteert dus van deze hoortraining.

Identiteits-georienteerde psychotrauma-theorie en
-therapie van Franz Ruppert

Een trauma kan sporen nalaten in het lichaam en dus ook in stemgebruik. IoPT laat je bewust worden van je onverwerkte levensgeschiedenis. Wanneer onderliggende trauma's worden geheeld, wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteund.

Polyvagaaltheorie en
-
therapie van Stephen Porges

De Polyvagaaltheorie geeft inzicht in de veranderingen die traumatische ervaringen teweeg brengen in het autonome zenuwstelsel, en waarom mensen na zo'n ervaring zo moeilijk terugkeren naar een toestand van rust en vertrouwen. In de therapie worden responspatronen in kaart gebracht en oefeningen om het regulerende vermogen van het autonome zenuwstelsel te activeren. Ingesleten patronen kunnen vervangen worden door nieuwe patronen die meer bij het hier-en-nu passen.