top of page

Mijn aanpak

Als jij praktische hulp nodig hebt bij je spreken of zingen, dan help ik je daarbij. No-nonsense en uitgaande van jouw hulpvraag of wens. Ik leer je welke factoren invloed hebben op jouw klacht en hoe je bij jouw ideale manier van spreken of zingen kunt komen én blijven.

Daarnaast werk ik traumasensitief. Dat betekent dat ik er rekening mee hou dat iedereen een ingrijpende ervaring kan hebben gehad, waardoor hun stresssysteem in de war is. Deze stress kan invloed hebben op de stemfunctie en zo communicatie, muzikaliteit en verbinding in de weg staan. 

Ik kijk graag verder dan de klacht. Ik bied je veiligheid, rust, vertrouwen, samenwerking en autonomie. 

Als jij daar behoefte aan hebt, onderzoek ik samen met jou welke overtuigingen of ervaringen jou in de weg zitten bij jouw doel of wens. Ik laat je ervaren dat er alternatieven zijn voor dat wat je doet. Ik leer je om weer te vertrouwen op je eigen lijf.

Zo hou je plezier en gemak in je spreken en zingen.

Nota bene: ik ben geen psychotherapeut.

Mijn aanpak baseert zich onder andere op de volgende methodes:

Lichtenberger® Methode

Dit is een vernieuwende stemmethode uit Duitsland waarbij het zingen niet meer wordt geleid door trucs of ingewikkelde training van bepaalde spiergroepen, maar door zintuigwaarneming. Specifieke waarneming van klank heeft namelijk invloed op onze neurologie en daarbij op de productie van stemgeluid. Dit nieuwe horen zorgt voor meer vrijheid, gemak en een groter stemgeluid. Zingen en spreken wordt weer leuk en lekker! Veel mensen ervaren, naast deze invloed op de stem, een algeheel gevoel van welbevinden, rust en alertheid. Het hele lichaam profiteert dus van deze hoortraining.

Interactieve Zelfresonantie (IZR)

Een trauma kan sporen nalaten in het lichaam en dus ook in stemgebruik. IZR is ontwikkeld door Interakt, centrum voor meergenerationele 

psychotraumatologie, en laat je bewust worden van je onverwerkte levensgeschiedenis. Wanneer onderliggende trauma's worden geheeld, wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam ondersteund.

Polyvagaaltheorie en -therapie

De Polyvagaaltheorie van Stephen Porges geeft inzicht in de veranderingen die traumatische ervaringen teweeg brengen in het autonome zenuwstelsel, en waarom mensen na zo'n ervaring zo moeilijk terugkeren naar een toestand van rust en vertrouwen. In de therapie leer je hoe jouw autonome zenuwstelsel reageert op welke prikkels en om het regulerende vermogen van het autonome zenuwstelsel te activeren. Ingesleten patronen kunnen vervangen worden door nieuwe patronen die meer bij het hier-en-nu passen. 

Therapy Sessions
bottom of page