Reviews

Patty Trossèl, componist/zangeres: 

Het werken met Myra op zijn Lichtenbergs kan ik vaak ervaren als een soort energetische ontmoeting

waarin klank licht en ruimte versmelten met elkaar en tegelijk heel open en wakker zijn.

Ik leer als toeschouwer luisterend aanwezig te zijn en minder als stuwende controlerende doener.

Myra voelt hierin liefdevol en helder en herinnert mij eraan dmv deze prikkelende sensorische oefeningen

dat mijn stem of de klanken die ik maak eigenlijk zichzelf weten/zijn/vinden/horen/luisteren/voelen (Vanzelfsprekend vanZelfzingend).

Voor mij niet makkelijk in woorden uit te drukken omdat het meer een ervaring is die je overkomt in een tijdloos moment en waar je dan o.a heel blij van kan worden!

Tijdens concerten is er meer vertrouwen in het zingen en merk ik dat het meer vanzelf gaat en dat ik soms ook lekker los kan laten; wat voor hele leuke en mooie momenten zorgt!

Erica Bakker, office manager:

Na de diagnose stembandknobbels werd ik vanuit het Lucas Andreas Ziekenhuis doorverwezen naar een 'gewone' logopedist. De traditonele manier van lesgeven was helaas alles behalve de mijne, en binnen een half jaar was ik terug bij mijn behandelend arts. Opnieuw werd ik doorverwezen, alleen nu naar een zanglogopedist: Myra. Een extreem positieve blonde dame achter een piano, die mij vooral in het begin heeft geleerd om de druk in mijn lijf (en keel!) zoveel mogelijk te laten varen d.m.v. allerlei 'bijzondere' technieken. Keukenpapierrolletjes met bakpapier erover, stemvorken in je oren, of met je volle gewicht hangend aan een tafel proberen te zingen. En het bizarre - het werkte ook echt! Mijn zintuigen werden wakker. Klanken die ik al heel erg lang niet gehoord had overvielen me, het smaakte naar meer. Ik ben Myra dankbaar voor haar engelengeduld en haar humor. Mede dankzij haar heb ik nu weer lol in het zingen!

Kristien Van Reusel, yogadocent:

Vroeger volgde ik zangles uit liefde voor muziek en om mijn stem te oefenen. Ik ben yoga-lerares en daarom veel met mijn stem bezig. Toen ik van een vriendin over Lichtenberg hoorde, raakte ik nieuwsgierig, heb ik gezocht en ben ik bij Myra uitgekomen. Myra geeft mij stemles en niet zozeer zangles. We zingen telkens a-o-a, of oe-o-oe, en toch is geen les hetzelfde. We werken met de zintuigen en niet met wilskracht. Mijn stem wordt gemotiveerd en niet mijn ik en dat geeft mij een heel vrij gevoel. Telkens kom ik geïnspireerd uit de Baarsjesweg en

- denk ik dat ik bijna Maria Callas ben ;-) alleen nog eventjes oefenen.

- kan ik met wat ik leerde weer een tijdje verder in mijn eigen lessen.

In mijn werk merk ik hoe belangrijk de stem is in het overbrengen van de boodschap. Het is heerlijk om te merken dat mijn leerlingen volledig betrokken zijn in de les.

Ook in het dagelijkse leven word ik bewuster van mijn stem en probeer ik de lessen van Myra toe te passen om te spreken in situaties waarin ik het moeilijk - en niet vanzelfsprekend vind, bijvoorbeeld wanneer ik met mijn tienerzoons de 'minder leuke' gesprekken heb.